فیش پرینتر: پرینتر حرارتی است که برای ایجاد چاپ، از فن آوری نوری و ایجاد حرارت بر روی کاغذ مخصوص (رول حرارتی) بهره میگیرد.و چون بیشتر برای صدور فیش مورد استفاده قرار میگیرد با نام های ذیل شناخته میشود:
فیش پرینتر، فیش زن، پرینتر حرارتی و پرینتر ۸ سانتی
فیش پرینتر رستوران یکی از مهمترین سخت افزار هایی است که در یک مجموعه غذایی استفاده میشود ، فیش زن رستوران، جهت چاپ سفارشات گرفته شده در آشپزخانه و چاپ فاکتور (صورتحساب) مشتری استفاده میشود.با توجه به حجم کار این دستگاه، مدیران رستوران بایستی در انتخاب آن حساسیت های لازم را داشته باشند. مدیران ا تجربه میدانند که قطع شدن و یا خرابی فیش پرینتر در زمان اوج شلوغی و فروش یک رستوران، تقریبا یک فاجعه است.
طراحی فیش پرینتر رستوران به گونه ای است که با شرایط محیطی و نیاز آشپزخانه و مجموعه ،سازگار است که در قسمت مزایای پرینتر حرارتی به برخی از ویژگی های ان اشاره میکنیم.
۱- پرینترهای حرارتی تک پورت:
در فیش پرینتر ها فقط از یک پورت(USB،شبکه،LPT،Com) استفاده میشود و قیمت انها از فیش پرینتر هایی که دارای چند پورت (فول پورت) هستند کمتر میباشد.
فیش پرینتر یو اس بی بهترین گزینه برای چاپ فیش صورتحساب مشتری است که در کنار صندوق فروش نصب میگردد.
۲-پرینتر های حرارتی FullPort:
این فیش پرینتر ها دارای چند پورت ارتباطی هستند که قابلیت نصب بوسیله کابل USB یا کابل شبکه را دارد.
نکته مهم در فیش پرینتر های USB طول مجاز کابل نباید از ۳ متر بیشتر شود.
۳-پرینتر های حرارتی وایرلس:
این فیش پرینتر ها بصورت بی سیم ارتباط برقرار می کند، ضمن اینکه معمولا فول پورت هم هستند، قیمت انها نسبت به فیش زن های دیگر بیشتر است. عملا جابجایی پرینتر در حالت استفاده وایرلس خیلی راحت است چون اصلا سیم شبکه به آن متصل نیست فقط آن را درون برق میزنیم و استفاده می کنیم.
۱- مقاومت بالا فیش زن حرارتی در مقابل شرایط محیطی اشپزخانه از قبیل مقاومت در برابر گرما،چربی،ضربه و ...
۲- فرایند چاپ در پرینتر های حرارتی از طریق هد حرارتی انجام میشود و برخلاف پرینتر های لیزری و جوهر افشان نیازی به شارژ کاتریج ندارد و دارای طول عمر زیادی میباشد.
۳- فیش زن ها فضای کمتری اشغال میکند و قابلیت نصب بر روی دیوار را هم دارد.
۴- قبل یا بعد ازصدور فیش، با صدای بوق کاربر را آگاه میسازد و این موضوع در زمان شلوغی مجموعه های غذایی بسیار کارآمد است.
۵- میزان چاپ کاغذ نسبت به اندازه فاکتور تعیین میشود و مصرف کاغذ بهینه میباشد.
۶- طول عمر فیش پرینتر از پرینتر های لیزری و جوهر افشان بیشتر است.
۷- در فیش پرینتر های حرارتی سرعت چاپ فیش بیشتر از پرینتر های لیزی و یا جوهر افشان است.
معمولا در یک مجموعه تعداد فیش پرینتر ها متفاوت است.
حداقل پرینتر یک مجموعه غذایی - با توجه به درخواست صورتحساب از سوی مشتری ، استفاده از یک دستگاه الزامی است.
در مجموعه های کوچک که فاصله صندوق و یا حجم مشتریان کم است، میتوان از همین پرینتر برای صدور فیش جهت آشپزخانه نیز استفاده نمود.بهترین فیش زن برای این گزینه فیش پرینتر usb (به دلیل قیمت کمتر)میباشد.
تعداد پرینتر استانداردیک مجموعه غذایی - در چیدمان استاندارد مجموعه های غذایی، دو پرینتر مورد نیاز است.پرینتر صندوق و پرینتر اشپزخانه در این چیدمان، پرینت اشپزخانه همزمان با ثبت سفارش مشتری صادر میشود.همچنین تمرکز صندوقدار بر روی سیستم خود از بین نمیرود،و سفارشات بطور منظم به اشپزخانه ارسال میشود.
در برخی از مجموعه های بزرگ نیز از این روش استفاده میشود بطوریکه،سر اشپز فیش را گرفته و به قسمت های مختلف اعلام میکند چه چیز را باید اماده کنند.
پیشنهاد میشود درون اشپزخانه از پرینتر تحت شبکه استفاده شود.
این چیدمان اغلب برای مجموعه های غذایی با اشپزخانه های بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد و برای اجرای ان احتیاج داریم پرینتر ها در بستر شبکه قرار بگیرند که در ادامه نحوه شبکه کردن هم توضیح می دهیم.
در این سیستم پیرینت های سفارش داده شده تفکیک میشود مثلا اگر یک سفارش دارای پیتزا، سوخاری، غذای ایرانی، نوشیدنی باشد چه عملی رخ میدهد؟
تمام پیتزا ها فقط برای پرینتر پیتزا میرود. تمام سوخاری ها فقط برای پرینتر سوخاری میرود. تمام غذا های ایرانی فقط برای پرینتر غذای ایرانی میرود. تمام نوشیدنی ها فقط برای پرینتر نوشیدنی میرود. (که در عکس ما مشخص کردیم که نوشیدنی ها و پیش غذا ها از پرینت تحویلدار صادر شود).
معمولا در پرینت های تفکیکی احتیاج به یک پرینت کلی داریم که به ان پرینت تحویلدار میگوییم که شامل تمام غذاهای سفارش داده شده بصورت یک جا و در یک چاپ است که تحویلدار غذا ها را از قسمت های مختلف جمع اوری کند و بصورت یک جا آن را تحویل مشتری دهد.
حتما لازم نیست برای تحویلدار یک پرینتر مجزا قرار بدهیم، میتوانیم از هر کدام پرینتر ها این چاپ را در اختیار تحویلدار بگذاریم مثلا این پرینت را از پرینتر صندوقدار بگیریم.
در اشپزخانه هایی که دو قسمت نزدیک هم هستند بعنوان مثال،قسمت پیتزا و سوخاری نزدیک به هم هستند.در اینجا تنظیمات را میتوان طوری قرارداد که از یک پرینتر یک فیش از پیتزاها بیایید و از همان پرینتر یک فیش برای سوخاری بیاید و هر قسمت فیش خود را بردارند.
بستر شبکه در مجموعه های غذایی از اهمیت خاصی برخوردار است، حتی توصیه میشود قبل از اجرای دکوراسیون، زیرساخت شبکه را اجرا کنید که از محافظت سیم های شبکه اطمینان حاصل کنید که تردد کارکنان و یا حتی جابجایی دستگاها سیم های شبکه را قطع نکند و پرینتر از کار نیافتد.
موارد زیر باید حتما رعایت شود:
۱)قبل از اجرای دکوراسیون محل قرارگیری پرینتر ها توسط سر آشپز مشخص میشود.مثلا میگوید پرینتر پیتزا در فلان قسمت در دسترس کسی که پیتزا را آماده میکند باید نصب شود، پرینتر سوخاری در قسمت دیگر...
۲)مشخص کردن محل قرار گرفتن سویچ شبکه (سویچ شبکه دستگاهی است که هر کدام از اجزای شبکه مثل سیستم های سفارشگیری، پرینترها، مودم اینترنت و... به این دستگاه متصل میشود و یک شبکه را ایجاد میکند)، مدیر مجموعه محل قرارگیری سویچ را با مسئول شبکه مجموعه مشخص میکند و یک فضای مناسب را مشخص میکند.
۳)از هر کدام از محل هایی که سر اشپز، محل قرار گرفتن پرینتر را مشخص کرده تا سویچ باید سیم شبکه کشیده شود (مثلا از پرینتر پیتزا تا سویچ، از پرینتر سوخاری تا سویچ) در کل یک سر تمام سیم کشی های شبکه به سویچ ختم میشود و سر دیگر به محل قرارگیری پرینتر و سیستم سفارشگیری ختم میشود.
۴)پرینتر ها به برق هم احتیاج دارند پس پریز برق کنار پرینتر را از یاد نبرید.
۵)پریز های شبکه را کی استون (KEYSTONE) می نامند، بهتر است در کنار پرینتر ها از ان استفاده کنید.که در صورت خرابی فیش شبکه نیازمند برقکار یا شبکه کار نباشید و خودتان بتوانید سریع سیم های ارتباطی از کی استون به پرینتر را سریعا تعویض نمایید.